Brian Nuppnau stod i 2019 bag festdagen ”Havnen for alle”, hvor handicappedes behov var i fokus. Selvom corona satte en umiddelbar stopper for at gentage succesen, har han langtfra opgivet tanken. Og med positivt gemyt skubber han på for at gøre dagligdagen bedre for alle, der er ramt af et handicap.
I sommeren 2017, da de allerførste beboere flyttede ind i Kanalbyen i Fredericia, var Brian Nuppnau nummer to, der flyttede ind. Her lever han med et handicap, og det betyder, at han nøje bemærker de små ting i byen, som er afgørende for, at tilværelsen fungerer, når man er bundet til kørestol og befordring med bus.
- Dengang jeg flyttede ind, var der ikke noget gelænder langs fortovet ved Frederikshuset, så blinde eller gangbesværede kunne risikere at falde ned i et hul. Det gjorde jeg opmærksom på, og Kanalbyen fik det hurtigt lavet. Jeg havde også et problem med min handicapbus, som ikke kunne komme ind i husets parkeringskælder, men så fik jeg min egen p-plads i Kongensgade, fortæller Brian Nuppnau, som ikke lægger skjul på, at han glæder sig over samarbejdet om at finde de gode løsninger.
Den 60-årige indfødte fredericianer er også godt tilfreds med, at han i samarbejde med kommunen og bygherren fik indrettet sin egen stuelejlighed med fjernbetjening til hoveddøren og ekstra brede døre indvendigt.
Men der er som regel altid forbedringsmuligheder at pege på i nærmiljøet, når man ser verden med de briller; som en ledelinje for blinde i vejbelægningen, der er anlagt så tæt på husmuren, at hvis en beboer åbner sit vindue i stueetagen, kan den blinde gå lige ind i det. Eller at elevatorer er for små til at rumme en båre, så redningsfolk må bære eventuelle patienter hele vejen ned til en ventende ambulance.
Oplever stor velvilje
Trods kritikpunkter lader Brian Nuppnau dog ikke til at bære nag.
- Selvom det gør ondt i hjertet, når handicappedes behov bliver overset, kan jeg også godt forstå, at det er svært for mennesker, som ikke selv er ramt af handicap eller sygdom, at tænke på alle de ting, fortæller han og understreger, at han næsten altid oplever velvilje, hvis han kommer med idéer og initiativer.
Det gjorde han ikke mindst, da han i august 2019 var primus motor bag ”Havnen for alle” i Kanalbyen – en festdag, som førte til, at Brian som den første vandt Fredericia Kommunes Handicappris.
- Der var en fantastisk opbakning til at lave arrangementet. Når man spørger supermarkederne, kigger de nærmest på dig, som om det var et dumt spørgsmål – selvfølgelig vil de gerne hjælpe! Og der kom elscootere, elektriske kørestole og handicapbiler fra Herning.
Med aktiviteter som golf og judo for handicappede, børneaktiviteter og helstegt pattegris samlede Brian Nuppnau og et stort hold frivillige flere tusinde mennesker til begivenheden, og dengang lå det i kortene, at succesen måtte blive en årligt tilbagevendende begivenhed. Men som bekendt kom coronavirus i vejen for alt, hvad der hed større forsamlinger, og i mellemtiden har Brian Nuppnau ydermere døjet med sygdom. Men han har ikke givet op.
- ”Havnen for alle” var sådan en dejlig dag. Det SKAL gentages, understreger han.
Glæder sig over rammerne
Men én ting er fest, noget andet er hverdagen, og efter mere end syv år som beboer i Kanalbyen glæder Brian Nuppnau sig først og fremmest over de ydre rammer og naboskabet.
- Jeg synes det er et fantastisk sted at bo. Hvor nemt kan du finde et sted, hvor du kan komme til vandet, selvom du er dårligt kørende? Der er gode pladser ved Østerstrand, og gangbroerne over kanalen er fine og kørestolsbrugervenlige. Og så er folk så søde til at hjælpe – de spørger, om de skal komme og hjælpe med at bære ind. Det finder man ikke så mange andre steder. Der er den der fælles hygge og bekymring, hvor man passer på hinanden.
Klar opfordring
Nu samler Brian Nuppnau stille og roligt kræfter til at komme i gang med nye initiativer. Blandt andet ser han muligheder for at lave handicap-arrangementer, når det nye fælleshus åbner i Søndervold. Men han har også en klar opfordring til andre.
- Hvis der er nogen, der har lyst til noget og har lidt gåpåmod, så er alle omstændighederne der til at få noget i gang. Jeg kunne næsten ikke forestille mig noget bedre sted at kaste sig over nye projekter. Det ligger jo lige om dig det hele. Man skal bare gå i gang – alle er med på det med det samme. Man kan godt, der skal bare lidt vilje til, siger han - og rækker samtidig en hånd ud:
- Jeg holder lige lidt lav profil, men hvis der er nogen, der har idéer, vil jeg hjertens gerne hjælpe med at sætte noget i gang.