CO2-venlige udviklingsbyggerier skudt i gang med træplantning

  • Første spadestik på udviklingsbyggerier Adm. direktør Peter Cederfeld og borgmester Steen Wrist stak spaden i jorden – og plantede et træ.
Så lidt CO2 som overhovedet muligt skal ledes ud som konsekvens af Realdania By & Bygs nye ”MiniCO2 Etagehus” i træ i Kanalbyen. Samtidig skal ”det effektive byggeri” minimere spild, fejl og mangler. Mandag blev spaden stukket i jorden i Kongensstræde.

Mange interesserede var mødt op, da bygherren Realdania By & Byg sammen med Fredericia Kommune og Kanalbyen i Fredericia mandag den 14. november fejrede, at de næste boligbyggerier i Kanalbyen går i gang. Og det er ikke byggerier som alle andre.

- Ti procent af Danmarks CO2-udledning stammer fra produktion af byggematerialer og fra bygge- og anlægsprocessen. Derfor er både branchen selv, rådgivere, myndigheder og forskere lige nu meget optaget af, hvordan byggeriet bedst kan bidrage til den grønne omstilling. I Realdania By & Byg vil vi gerne supplere med praktiske erfaringer, sagde selskabets adm. direktør Peter Cederfeld, da han bød gæsterne velkommen.

Sammen med borgmester Steen Wrist stak han spaden i jorden til de første i en række af nye byggerier, som blandt andet skal afprøve, hvor meget det er muligt at minimere CO2-udledningen ved brug af forskellige byggematerialer – i første omgang med træ som det primære materiale og senere med tegl. Ind imellem de to byggerier skal ”det effektive byggeri” undersøge, hvordan digitale værktøjer kan hjælpe med at gøre byggeprocessen så effektiv og ressourcebesparende som mulig.

Skal supplere forskning

Det kunne de mange fremmødte høre meget mere om i et telt, der var stillet op ved byggepladsen i Kongensstræde. Her fortalte Realdania By & Bygs projektledere om, hvordan de nye byggerier skal undersøge problematikker med at optimere bæredygtighed og effektivitet i byggeriet og derigennem supplere forskning på området med erfaringer fra praksis.

- Det er rigtig dejligt, at så mange var mødt frem for at fejre starten på denne spændende opdagelsesrejse, og jeg er sikker på, at mange også vil følge interesseret med i, hvad Realdania By & Byg finder ud af undervejs i opførelsen af de nye byggerier, siger projektdirektør i Kanalbyen i Fredericia, Peter Kirketofte.

Lejeboliger i fem etager

Med tiden er det planen, at flere udviklingsbyggerier skal følge efter de tre første, og hvor hvert hus har sin egen vinkel på at minimere CO2-udledning ved brug af bestemte materialer eller gøre byggeprocessen mest mulig effektiv. De nye femetages ejendomme skal bygges til bæredygtighedscertificeringen DGNB Guld og rumme komfortable boliger til udlejning.

Nu er spaden stukket i jorden – og ganske symbolsk plantede Realdania By & Bygs adm. direktør og borgmester Steen Wrist ved samme lejlighed et træ for hvert af de to første huse.


Se også nyhed fra Realdania By & Byg: "Første spadestik på CO2-venlige udviklingsbyggerier".

 

  • Jørgen Søndermarks tale Projektleder Jørgen Søndermark fra Realdania By & Byg fortalte de fremmødte om de nye MiniCO2 Etagehuse.
  • Peter Fangels tale Projektchef Peter Fangel Poulsen fra Realdania By & Byg fortalte om det effektive byggeri, der skal minimere spild, fejl og mangler.