Siden de første flyttede til for fem år siden, har Kanalbyen i Fredericia rundet 500 indbyggere. To tredjedele af de tilflyttede boede i forvejen i Fredericia Kommune, men den nye bydel har også tiltrukket beboere fra Hovedstadsområdet og fra udlandet.
I sommeren 2017 flyttede de allerførste beboere ind i Kanalbyen, nærmere bestemt i Frederikshuset, som rummer både ejerboliger og almene boliger. Netop variationen i boligformer kendetegner den bydel, der siden er spiret frem. Almindelige lejeboliger, ungdomsboliger og seniorbofællesskab er også kommet til.
- Med 500 beboere er der for alvor kommet liv i Kanalbyen, og samtidig har vi nået målet om en meget mangfoldig bydel. Her er boliger i mange forskellige størrelser og udformninger og i forskellige prisniveauer, og også arkitektonisk er der allerede nu stor variation for øjet, siger projektdirektør i Kanalbyen i Fredericia, Peter Kirketofte.
Fredericias borgmester er glad for, at indbyggertallet i bydelen nu har rundet 500.
- Det er en glædelig milepæl, vi nu passerer i Kanalbyen. Det bidrager til, at kommunen samlet set aldrig har haft flere indbyggere end nu. Det lover rigtig godt, og det er helt sikkert en positiv spiral. Det er også et dejligt område, hvor man både får by, hav, en park i baghaven og spændende arkitektur. Jeg er også glad for, at der er flyttet folk til fra andre byer og landsdele. Det vidner om, hvor unikt det er, siger Steen Wrist.
En af dem, der er flyttet til den nye bydel, er 72-årige Lisbeth Møller-Kolbye, som i juli 2021 flyttede i en ejerlejlighed i byggeriet Promenaden ved Frederiks Kanal sammen med sin mand.
Godt naboskab, kaffe og arrangementer
- Det er utrolig hyggeligt her, og Fredericia er en meget spændende by at bo i. Vi taler meget med de andre beboere i Promenaden, får en hyggelig snak, når vi løber på hinanden, eller mødes i surfbutikken og drikker kaffe. Og så har vi jo en bydelsforening, som laver nogle herlige arrangementer, fortæller hun.
Lisbeth Møller-Kolbye er pensioneret advokat og har i de foregående tyve år boet i et landligt beliggende hus i Vejle Ådal sammen med sin mand, og parret nyder i dag at bo i mindre pasningskrævende rammer.
Men hvor kommer de øvrige tilflytter til Kanalbyen fra? Ifølge data fra Fredericia Kommune er cirka to tredjedele af alle, som inden for de seneste fem år er flyttet til Kanalbyen, kommet til fra andre adresser i Fredericia, og en del af dem er flyttet igen. Men Kanalbyen har også tiltrukket nye borgere fra hele landet. Blandt andet er 28 flyttet til fra Hovedstadsområdet, mens 34 er kommet til fra udlandet i løbet af de sidste fem år.
Tiltrækker både fra nær og fjern
- Det er dejligt at vide, at Kanalbyen er et populært valg blandt Fredericias borgere, samtidig med at bydelen kan tiltrække mennesker over store afstande. Jeg tror, at den gode beliggenhed tæt på både vandet og den historiske bymidte kombineret med fordelene ved at bo i nybyggeri, betyder meget. Fremadrettet tror jeg også, at de bymiljøer vi skaber i Kanalbyen langs de nye kanaler og i den nye naturpark Søndervold med rekreative muligheder for både store og små vil blive et større og større aktiv for tiltrækningen af nye borgere, siger Peter Kirketofte.
Netop omgivelserne er noget af det, som Lisbeth Møller-Kolbye sætter pris på, når hun fra sin lejlighed nyder udsigten over Fredericia og Lillebælt.
- Det er skønt at se på byen, volden og broen og at følge skibene på bæltet. Man keder sig ikke, siger hun.
Syvende boligbyggeri indflyttes til februar
I alt seks boligbyggerier i den nye bydel er i dag færdige og enten helt eller delvist indflyttet, og det syvende og seneste skud på stammen, Carolinelunden, følger i det nye år med indflytning den 15. februar.
Kanalbyen i Fredericia blev lanceret i 2008 som et partnerskab mellem Fredericia Kommune og Realdania By & Byg, og bydelen udvikles med afsæt i en udviklingsplan og gennem salg af byggegrunde til investorer, der opfører det nye byggeri til boliger, butikker, kultur og kontorerhverv.