Det kolde kanalgys og den varme sauna

  • Kristina og Yvonne vinterbader i kanalen Kristina Gustafsson og Yvonne Bjeld i Frederiks Kanal. Foto: Joan Barløse
Siden East Coast Surfshop åbnede med sauna og café i oktober, er stedet blevet et samlingspunkt. Flere beboere i Kanalbyen er nu faste brugere – også af det iskolde vand i kanalen lige udenfor.

- Det er som at få en gave så tæt på. Jeg har altid tænkt, at vi skulle bade hernede. Det er det nye Nyhavn. Jeg kan slet ikke undvære det!

Sådan siger den 46-årige fredericianer Charlotte Falslund om det samlingspunkt, der siden efteråret er opstået i og omkring East Coast Surfshop i boligbyggeriet Promenaden i Kanalbyen i Fredericia.

Her kommer hun typisk sammen med Kristina Gustafsson på 66 år, som bor til leje i Kongens Punkt for enden af kanalen, men ingen af de to har prøvet at vinterbade, før den lokale ildsjæl Martin Stephansen åbnede sit sted i oktober. Nu kommer de et par gange om ugen og har tænkt sig at bruge stedet året rundt.

Godt for både krop og sind

- Bare den ro, det giver i kroppen. Jeg har haft dårlige knæ – men efter at jeg er begyndt her med den infrarøde sauna, er det der ikke mere, fortæller Kristina Gustafsson.

Også Charlotte beretter om, at saunaerne og vandet i kanalen allerede har hjulpet hende på flere måder.

- Jeg kan bedre koncentrere mig om at læse på grund af varmen og det, at det er min tid. Man bliver ikke forstyrret. Jeg sover også meget bedre om natten på grund af kombinationen af vinterbad og sauna. Det har hjulpet mig med infiltrationer - og det har også fået min kreativitet til at komme igen, når jeg laver værker i garn, eller når jeg sidder og tegner og skriver i den infrarøde sauna, fortæller hun.

Fæstningspiger

Mens Kristina Gustafsson oprindelig er fra Stockholm og efter en årrække på Sjælland flyttede til Fredericia i 1980’erne, understreger Charlotte Falslund med et smil, at hun er ”fæstningspige”. Det samme tilkendegiver 65-årige Yvonne Bjeld, som i dag bor på samme svalegang i Kongens Punkt som Kristina. En forudsætning for at kunne bruge den særlige betegnelse er, at man er født i Fredericia, vel at mærke inden for voldene.

I modsætning til Kristina og Charlotte er Yvonne en mere garvet vinterbader, som gennem de sidste fem år har dyrket det kolde gys på den nærliggende Øster Strand. Nu bruger hun også faciliteterne i og ved surfshoppen et par gange om ugen.

- Saunaen tiltrækker mig. Miljøet er jeg meget vild med, og jeg ser vildt frem til foråret, fortæller Yvonne Bjeld.

Når Kristina og Charlotte besøger surfshoppen, er programmet typisk en tur i saunaen, gerne med lidt æteriske olier, som blandes i vandet og bliver en del af dampen – derefter en tur i kanalen og så i saunaen igen. Måske slutter besøget af med et besøg i den infrarøde sauna, som i modsætning til den traditionelle af slagsen varmer kroppen op indefra.

Byliv og cyklende pandekagemand

Det er ikke kun kanalens kolde vand og de nye wellness-tilbud, der løfter humøret hos de kvindelige vikinger. De to beboere i Kongens Punkt glæder sig i det hele taget over at bo i den nye bydel.

- Det er fantastisk at bo i Kanalbyen. Jeg elsker, at det er en ny bydel under spiring. Jeg oplever, at der er en positiv ånd hos alle, der bosætter sig – at her vil vi gerne bo! Vi er både ældre, unge og handicappede, og vi glæder os til, at vi får liv, musik, og restauranter, siger Kristina Gustafsson. Hun bakkes op i ønsket om en levende bydel af Yvonne Bjeld.

- Her må gerne ske noget. Her skal ske noget, siger Yvonne.

Det har da også fra starten været en vision for Kanalbyen at skabe gode rammer for by- og livskvalitet, og fritidsaktiviteterne og bylivet skal være med til at gøre byen attraktiv.

Som eksempler på andre aktiviteter, der allerede nu giver liv i den nye bydel, fremhæver de restauranterne og isbaren i C-Byen – og en ”pandekagemand”, som fra tid til anden besøger Kongens Punkt på en christianiacykel, der er ombygget til pandekagevogn.

Også surfshoppens ejer, Martin Stephansen, er godt bekendt med det trehjulede kulinariske fænomen:

- Han var her i to timer til åbningen af min butik. Det giver bare noget – en fantastisk stemning, fortæller surfshop-ejeren.

Saunaklub og social dimension

Martin Stephansen bestyrer en sauna- og badeklub, som man kan søge om medlemskab af og for et fast kontingent gøre ubegrænset brug af wellnesstilbuddene i East Coast Surfshop. Det er dog også muligt at købe en tur i saunaen uden at være medlem.

Samtidig driver Martin Stephansen surfskole fra sit nye sted, og den har en særlig social dimension, idet han blandt andet er lykkedes med at afhjælpe angst og styrke selvtillid hos deltagerne, når de kommer ud på SUP-boardet. Derfor henvender Fredericia Kommune sig fra tid til anden til Martin, når der er borgere med særlige behov, der kunne bruge hans hjælp.

 

Se også nyheden "Surfbutik åbner i Promenaden med sauna og baristakaffe" (12. oktober 2021)

  • Charlotte Falslund i infrarød sauna Charlotte Falslund med bog, blok og pen i den infrarøde sauna. Foto: Joan Barløse
  • Martin Stephansen og Charlotte Falslund i surfshoppen Charlotte Falslund i snak med surfshop-ejer Martin Stephansen. Foto: Joan Barløse