”Sådan et samlingspunkt”, kalder veteranbilklubbens formand den fasttømrede tradition med gamle køretøjer på aftentur i Kanalbyen. Hver tirsdag kommer de fra begge sider af Lillebælt og trækker masser af liv til Fredericias havnefront.
Theo hedder den. Den mørkegrønne Morgan 4/4 fra 1936 er blot ét af mange bedagede men velholdte køretøjer, som tirsdag efter tirsdag, år efter år siden 2010 er rullet adstadigt ned langs Gammel Havn til glæde for adskillige fredericianere på aftentur.
Den stolte ejer af Danmarks ældste Morgan, som er opkaldt efter hans barnebarn, er John Andersen, formand for Dansk Veteranbilklubs afdeling Lillebælt. Klubben er godt i gang med 15. sæson af en tradition, som har bidt sig fast i fæstningsbyen.
- Hvis det er godt vejr, kommer der over 100 biler på en tirsdag, og så kommer hele byen! Det er hyggeligt, at man snakker med hinanden, og så ser man nogen, man har gået i skole med, som man ikke har set længe. Det er sådan et samlingspunkt, fortæller den 82-årige formand.
Fra skideballe til fast aftale
John Andersen er tydeligt tilfreds med de faciliteter og den opbakning, som klubben har fået på havnen. Ifølge formanden skulle veteranbilisterne og Kanalbyen i Fredericia dog lige finde hinanden i starten.
- Vi ville herned, da de havde åbnet området, og vi fik en skideballe for det, siger den 82-årige formand med et glimt i øjet.
- Men det varede ikke længe, før vi fik en aftale. Vi har tre containere, som vi kan benytte. En til at samles i, en med vores køkken og en, som vi deler med Kanalbyen, hvor vi har vores afspærringsudstyr. Det er fine forhold, og vi har lige siden vi først etablerede os her, sat stor pris på det rigtig gode samarbejde vi har med Kanalbyen. Vi er parat til at gøre meget for livet på havnen i Fredericia, understreger John Andersen.
Hyggen, travlheden og glæden, der summer omkring klubbens lille ”område” kunne man for eksempel mærke på en af de solrige havnetirsdage, den 27. august. Allerede sidst på eftermiddagen blev skinnende klassikere som Volvo Amazon, Opel GT, Porsche 911 og Ford Anglia linet op. Men det er ikke kun køretøjer på fire hjul, som vækker opmærksomhed på havnen.
Som ung igen
- Ud af 210 medlemmer i alt har vi 68 medlemmer i knallertklubben, fortæller John Andersen, som foruden sin Morgan, to endnu ældre Chevrolet’er og en brandbil ejer ikke mindre end ti knallerter.
En af dem, der interesserer sig særligt for de tohjulede, er formandens navnebror, John Christensen, som gerne fremviser sin Puch MS50 fra 1967.
- Når du kører knallert, bliver du som 16 år igen, forklarer han.
John Christensen er også den glade ejer af en Kreidler Florett fra 1962, som han ifølge eget udsagn ”kom til” at købe på Bilmessen i Fredericia i foråret. En bil af ældre dato er det også blevet til, nemlig en BMW Cabriolet fra 1988.
- Der er køreglæde i sådan en åben vogn, ryger det ud af ham.
Glæder langtidssyge børn
John, John og de ca. 210 andre medlemmer af DVK Lillebælt har deres primære samlingssted i et klubhus i det nordlige Fredericia, og foruden fæstningsbyen dækker klubben også Middelfart, Børkop og Skærbæk.
Udover de ugentlige havnetræf i sommerhalvåret mødes DVK Lillebælt hver 14. dag til klubaften, typisk med indlagt foredrag om skiftende emner, og en gang om året giver klubben i samarbejde med Sygehus Lillebælt langtidssyge børn en oplevelse i form af en køretur til Skamlingsbanken og Hotel Koldingfjord. Man behøver ikke eje en bil for at være medlem af veteranbilklubben.
Sidste mulighed for at opleve veteranbiltræffet i Kanalbyen i denne sæson er tirsdag den 24. september fra kl. 17.00.