Fra scenelivet i København til familielivet i Kanalbyen

  • Martin, Allie og Lea Martin, Lea og Allie i lejligheden i Promenaden.
Lea og Martin Palme Skriver mødte hinanden som studerende på Musicalakademiet Fredericia, og efter at have plejet karrieren på københavnske teatre er de nu tilbage i Martins hjemby med deres Allie på tre år. I Kanalbyen nyder de bylivet, at man hilser på hinanden – og tiden, man sparer på ikke at skulle holde hus og have ved lige.

Eget hus og have er drømmen for mange børnefamilier. Men da Lea og Martin Palme Skriver skulle etablere sig i Fredericia, endte de med at prioritere anderledes.

- Vi forstår godt, at mange vælger at købe et hus, men det kan altså også noget det her – med det ugentlige timeregnskab, hvis man skal have lidt luft. Og så er det ligesom at bo i hus med huse ovenpå, for man kan næsten ikke høre naboerne, pointerer 37-årige Martin, som oprindelig er fra Fredericia.

Martin, Lea og parrets datter Allie på tre år flyttede i denne sommer fra København til en 145 kvadratmeters lejlighed i Promenaden, hvor der fra køkkenalrummet og den store altan er udsigt til både kanalen og Lillebælt.

Man hilser på hinanden

Også Lea glæder sig over de nye rammer, selvom springet til en jysk provinsby nok føles en smule større for den 36-årige indfødte københavner.

- Jeg skal lige vænne mig til det, men der er noget hyggeligt ved det og noget tryghed i det. Der er god kontakt, og folk er gode til at være på, når man er ny. Vi blev f.eks. inviteret af formanden for ejerforeningen til vin og kaffe og hygge, fortæller hun – og Martin supplerer:

- Vi kan mærke en tydelig forskel i forhold til København. Der hilser man ikke nødvendigvis på hinanden, selvom man bor lige ved siden af hinanden. Men her vinker naboer til hinanden. 

Farvel til rampelyset

Fra lejligheden på 2. sal kan Martin og Lea se vidt omkring – blandt andet til det musicalakademi, som de dimitterede fra i 2013 efter at have mødt hinanden på studiet. Siden dengang har de begge tilbragt adskillige aftener på scener som Det Ny Teater, Det Kongelige Teater, Operaen og Royal Arena i København foruden Odense Teater, Aarhus Teater, Fredericia Teater m.m. 

Særlig opmærksomhed vakte Martin, da han i 2016 som en del af gruppen Lighthouse X var med til at vinde Dansk Melodi Grandprix. Både Lea og han kom dog til et punkt, hvor det var nok med livet i rampelyset.

- Jeg havde brug for et liv, hvor jeg kunne være med et barn. I mange år spillede jeg hver aften og havde kun fri om mandagen. Jeg synes ikke, at det stemte overens med at have et barn, fortæller Lea, som i dag har skiftet scenelivet ud med et job som digital marketingspecialist i København med mulighed for at arbejde hjemme fire dage om ugen.

Selvom Martin heller ikke optræder længere, er han stadig i branchen. Et job som kunstnerisk direktør i AHA Creations var nemlig den direkte anledning til, at Lea og han flyttede tilbage til fæstningsbyen.

- I mit arbejde er Fredericia the place to be. Det er centrum af dansk musical, understreger Martin, som netop nu er dybt involveret i at producere musicalen Wicked sammen med Fredericia Musicalteater, som med premiere på onsdag den 18. september viser forestillingen over de næste to måneder - med en pause i oktober, hvor man i efterårsferien kan opleve den i Tivolis Koncertsal i København.

Byen leverer

Med både bolig, jobs og en plads til Allie i Kulturbørnehaven Gades Gård er rammerne på plads – og noget af den tid, som en spritny lejlighed frigiver sammenlignet med hus og have, kan den lille børnefamilie blandt andet bruge på at nyde livet i de nærmeste omgivelser.

- Der sker enormt meget nede ved havnen. Der er gjort en del for, at der er noget for børn. Der er minigolf og gokarts, der er street food og veteranbilklubben. Der er i det hele taget virkelig mange gode initiativer i Kanalbyen og kultur i byen, og det er hyggeligt, at der er så mange, der går tur. Man føler, at man bor i en by, der leverer, når man bor hernede. Det kan vi godt lide, pointerer Lea.

Ikke larm men liv

Den lille børnefamilie behøver dog ikke bevæge sig uden for lejligheden for at fornemme livet i bydelen.

- Vi kan ikke høre de andre beboere eller naboer fra andre bebyggelser, men vi kan høre, at der er liv – der er ikke larm, der er liv! Man kan f.eks. tydeligt høre, når der er nogen, der nede at bade – det er noget af det, vi godt kan lide, fortæller Lea, som dog også har et par ønsker til yderligere styrkelse af livet i den voksende bydel. 

- Man får noget liv, selvom der ikke er fyldt så meget ud i erhvervslejemålene, som vi drømmer om – en café og indkøbsmuligheder ville ikke gøre noget, indføjer hun.

  • Lea og Allie Lea og Allie hygger i køkkenalrummets stueafdeling.
  • Martin i køkkenet Martin i lejlighedens åbne køkken.
  • Lea på altanen Fra altanen på 2. sal er der et storslået vy over kanalen og til Lillebælt.
  • Martin, Allie og Lea i Oasen Familien Palme Skriver på besøg i byrummet Oasen.