I Carolinelunden er Jan og Lone tæt på det hele

  • Jan og Lone i Carolinelunden Jan og Lone Jespersen på altanen.
Sidste sommer flyttede Lone og Jan Jespersen i lejebolig i det nybyggede Carolinelunden midt i Kanalbyen. Med udsigt til Lillebæltsbroen til den ene side og kanalen til den anden nyder de at være midt i det hele og i gåafstand fra fæstningsbyens tilbud.

- Kort sagt: Det er det bedste vi har gjort.

67-årige Jan Jespersen siger det med eftertryk ved sofabordet i lejeboligen i byggeriet Carolinelunden. Ved siden af ham sidder Lone på 65, og det var hende, som for tre år siden spurgte Jan, om de ikke skulle kigge på noget i Kanalbyen?

Dengang var et lille renoveret hus i Snoghøj, tæt på den nye Lillebæltsbro, den hjemlige ramme om ægteparrets liv, og en længere og til tider vanskelig proces med at se på lejligheder og samtidig prøve at sælge det gamle hus gik i gang. 

På et tidspunkt blev hussalget sat på hold, men sidste år, da AP Pension åbnede for udlejningen af de senest byggede boliger i Carolinelunden, kom der skred i tingene. Det gamle hus blev genaktiveret og solgt på tre dage, og den 11. juli 2023 flyttede Jan og Lone ind i deres spritnye bolig.

- Vi er så tæt på alting. Der er Tøjhuset 400 meter oppe i byen, hvor der er musik, og vi elsker også at komme på streetfood. Det er nemmere nu, at vi bare kan gå ind i byen, siger Jan Jespersen.

Mens parret nyder tilværelsen i fæstningsbyen, holder de fast i tilknytningen til arbejdsmarkedet et stykke tid endnu. Mens Lone sørger for, at beboerne på Friplejehjemmet Lillebælt i Middelfart får god mad lavet fra bunden, kører Jan tre dage om ugen til Aarhus for at leje kraner og andre større maskiner ud til byggeprojekter.

Alle hilser på hinanden

Camping er en livsstil for Lone og Jan, som i mange år har tilbragt flere dage i campingvognen end i hjemmet. Men efter flytningen til Carolinelunden er det omvendt, for nu nyder de den moderne bolig, og byen og dens mange muligheder trækker. Også i de nære omgivelser, for de glæder sig over kontakten til andre beboere og de mange initiativer, som bydelsforeningen i Kanalbyen tager for at samle folk og skabe liv.

- Der er et fællesskab. Der er musik, nytårstaffel og informationsmøder. Jeg synes, at de gør meget for det, fortæller Lone.

- Alle hilser på hinanden, supplerer Jan. I forbindelse med arrangementer hilser man på hinanden. Også dem fra Promenaden – der bor flere, som jeg har kendt i mange år.

Men selv inde fra boligen kan parret hver dag mærke livet i byen og det nærmeste nabolag. Lejlighedens sydvendte altan har nemlig udsyn over bebyggelsens grønne og velbesøgte byrum med legeplads og bordebænkesæt - og til husene med deres varierede arkitektur og de andre altaner, hvor man nogle gange sidder og råber over til hinanden. Bag gårdrummet kan man se til parken Søndervold og helt ude i baggrunden vandet og Lillebæltsbroen.

Nyt fælleshus vil give mere liv

- Der kommer mange mennesker forbi i godt vejr, og når fælleshuset kommer, bliver der masser af liv, siger Jan med henvisning til AP Pensions innovative byggeri Naturbasen, som til efteråret åbner i parken, lige ved Carolinelunden.

Til den modsatte side af parrets køkken-alrum er der heller ikke kedeligt. Her kigger man lige ud over Frederiks Kanal og kan følge med i livet, som udspiller sig både til lands og til vands. Det sidste har Jan selv prøvet kræfter med men lægger ikke skjul på, at det har været med begrænset held.

- Jeg købte et padleboard ovre i caféen i august, og da jeg skulle ud på det første gang, fik jeg en diskusprolaps. Men nu kommer to af vores børnebørn og bruger det, fortæller han.

Det er noget med at rydde op i sit liv

Lone og Jan Jespersen har boet i Fredericia siden 1977. Mens Lone som uddannet køkkenleder har arbejdet med mad hele sit liv, har Jan tunet biler, været smed på byens Shell-raffinaderi og arbejdet med maskinudlejning i 30 år.

I dag har de måtte indskrænke sig i lejligheden, og for Jan har det især været svært at skille sig af med det meste af værktøjet fra hans gamle firma Dansk Auto Tuning. Resterne ligger nu og samler lidt støv i et skuffemøbel på 2. sal.

- Vi flyttede for at slippe for at vedligeholde hus og have. Det er lettere nu! Og så er det også noget med at rydde op i sit liv, pointerer Lone.

 

Jan Jespersen er en ivrig hobbyfotograf. Se nogle af hans billeder fra Kanalbyen her:

  • Carolinelunden Jan Jespersen Carolinelunden ligger lige ud til Kanalbyen. Foto: Jan Jespersen
  • Kano set fra Jan og Lones altan Jan og Lone kan følge med i livet på kanalen fra lejligheden i Carolinelunden. Foto: Jan Jespersen
  • Udsigt fra Jan og Lones altan Udsigt fra Jan og Lones altan - i klart vejr. Foto: Jan Jespersen
  • Kongeskibet Foto Jan Jespersen Jan og Lone nyder livet i Kanalbyen. Liv var der særlig meget af, da Dronning Margrethe ankom med Kongeskibet Dannebrog den 1. september 2023. Foto: Jan Jespersen
  • 20240108 160238 Web Vinterstemning ved kanalen og Gammel Havn. Foto: Jan Jespersen