Selvom energipriserne er steget over en bred kam, ligger Fredericia fortsat i bunden af prisskalaen, når det gælder fjernvarme. Alle i Kanalbyen nyder godt af den lokale fjernvarme, som særligt for lejligheders vedkommende er noget af den billigste fjernvarme i Danmark.
Kanalbyen i Fredericia rummer lejligheder i mange forskellige størrelser og udformninger. Både ejerboliger, lejeboliger, ungdomsboliger og seniorboliger danner rammen om dagligdagen for bydelens godt 500 beboere. Men fælles for alle boligerne er, at de opvarmes med fjernvarme og endda noget af Danmarks billigste.
- I disse energikrisetider har vi særlig grund til at glæde os i Fredericia. Selvom priserne er steget, også hos os, kan vi varme os ved, at vi stadig har nogle af landets billigste priser på fjernvarme, som ovenikøbet er baseret på 90 % vedvarende energi, siger Fredericias borgmester Steen Wrist.
Ifølge den halvårlige statistik over fjernvarmepriser, som gælder fra august 2022, og som blev offentliggjort lige før jul, har Fredericia Fjernvarme den 26. billigste megawatt-timepris ud af Danmarks 385 fjernvarmeselskaber. Men målt på hele varmeregningen er Fredericia endnu mere i bund.
Nr. 15 ud af 385
Når de faste bidrag på varmeregningen regnes med, ligger det lokale fjernvarmeselskab nemlig så lavt, at Fredericia lander på en 15. plads på listen over, hvad det i det hele taget koster at varme en standardlejlighed op.
- Der er stor forskel på fjernvarmepriserne fra sted til sted, så det er noget, der betyder noget for pengepungen. Jeg håber, at alle, der overvejer at flytte til Kanalbyen, vil være opmærksomme på, at byens varmepriser er helt nede i bunden af skalaen, og at det jo endda bliver endnu billigere, når lejligheden er nybygget og dermed mere energivenlig, siger projektdirektør i Kanalbyen i Fredericia, Peter Kirketofte.
Fjernvarmepriserne i Trekantområdet er generelt lave, men når det i dag er særligt billigt at varme boligen op i Fredericia, skyldes det især, at der ikke er gæld i Fredericia Fjernvarme, og at selskabet også har et mindre ledningstab, som man kalder den del af varmen, der trods isolering af fjernvarmerørene forsvinder ud i jorden.
Grønnere end andre steder
I forhold til den grønne omstilling er fjernvarmen i hele Trekantområdet foran de fleste andre steder. Her får fjernvarmeselskaberne nemlig fjernvarmen fra varmetransmissionsselskabet TVIS, hvor ca. 90 % af fjernvarmen kommer fra vedvarende og CO2-neutrale energikilder.
Det meste af varmen kommer fra afbrænding af biomasse fra resttræ, der alligevel skulle brændes, og overskudsvarme fra virksomheder som Crossbridge Energys raffinaderi i Fredericia.
Til sammenligning er gennemsnittet for medlemmerne af brancheforeningen Dansk Fjernvarme, at 72 % af varmen kommer fra vedvarende energi.