Det lange, lige kig fra Fredericias bymidte og ned til vandet via Vendersgade er genetableret – præcis som det var meningen, da Fredericia blev planlagt i 1600-tallet.
I løbet af de sidste par uger er et toetagers kontorhus ved Fredericias havnefront blevet brudt ned og fjernet. Nedrivningen er sket som et led i udviklingen af Kanalbyen i Fredericia – og ud fra en bærende vision om at åbne Fredericia mod Lillebælt.
Fredericia er grundlagt som fæstningsby efter renæssancens principper med lange, lige gader, der gør det muligt at se mod både nord, syd, øst og vest i byens gadekryds. Men siden industrien tog sit indtog i Fredericia, er flere af de karakteristiske sigtelinjer blevet brudt, herunder i Vendersgade, hvor en kontorbygning fra 1980’erne indtil for få uger siden spærrede udsigten og den frie adgang til vandet fra byen.
”Den historiske stramme byplan med de lange, lige gader giver nogle udkigsmuligheder, som vi skal genoprette og sikre. Nu, hvor kontorbygningen er væk, kan man se ned til Lillebælt langt oppe fra Vendersgade, præcis som det var meningen, da Fredericia blev planlagt i 1600-tallet”, fortæller projektdirektør i Kanalbyen i Fredericia Tim Halvorsen.
Sigtelinjen ender i et byrum for alle
Det område, som bygningen har ligget i, er solgt til A. Enggaard A/S som opfører Sønder Voldgade Kvarteret med boliger, kontorer og nye byrum. Sigtelinjen ned af Vendersgade ender her i et nyt rekreativt byrum for alle, som åbner i foråret 2019 under navnet ’Fisketorvet’.
Husets beboere er flyttet til nye adresser i nabolaget
Kontorbygningen, som nu er væk, har tidligere fungeret som administrationsbygning for Fredericia Skibsværft. I de senere år har den været beboet af blandt andet Kanalbyen, A. Enggaard A/S og Business Fredericia, som alle er rykket ind i den nye kontorbygning Port House. Restaurant Oven Vande, som også tidligere har ligget i bygningen, kan i dag besøges i Norgesgade i Fredericia.