Lydkunst på vej til Fredericias nye naturpark

  • Amalie Smith Presse David Stjernholm 1 Web Kunstner og forfatter Amalie Smith skal stå bag det nye lydværk i Søndervold. Foto: David Stjernholm
Den prisbelønnede kunstner og forfatter Amalie Smith skal udarbejde et lydkunstværk, hvor besøgende i Søndervold kan opleve musik og naturlyde og få indblik i Fredericias historie.

Som det er tradition i Kanalbyen, følger der ofte et nyt kunstværk, når nye bygninger opføres, og det gælder også anlæggelsen af Fredericias nye park Søndervold.

Fredericia Kommune og Kanalbyen i Fredericia, der sammen står bag naturparken, er blevet enige med den københavnske kunstner Amalie Smith om at samarbejde om et meget anderledes kunstværk for besøgende i parken. Et værk, der ikke kan ses, kun høres, og som blot kræver en smartphone og et headset.

- Lydværket vil tage udgangspunkt i Fredericia og i Søndervolds fortid og nutid – altså både stedets særlige historie og det, at man bygger en hel lille biosfære op fra grunden, som jeg synes er en meget spændende tanke, siger Amalie Smith med henvisning til de mange forskellige vækster, som parken skal rumme, og det dyreliv, som de tiltrækker.

Musik, historier og parkens egne lyde

Amalie Smith skal i de kommende måneder udarbejde et skitseprojekt til værket, men det står allerede nu klart, at det bliver en slags online-radiostation, som parkens gæster kan logge på via QR-koder på skilte, og logge af, når de vil.

- Der kommer skiftevis naturlyde optaget i parken, ambient musik, interviews med folk fra Fredericia og mine egne tekster, som glider over i hinanden - og vekselvirkningen vil hele tiden forandre sig, fortæller Amalie Smith.

Lydværket skal nemlig styres af en algoritme, som afhængig af både årets og døgnets rytme styrer, hvilke lydsekvenser, der skal aktiveres hvornår. Men det er også planen, at mere uforudsigelige forhold som vejret kan spille ind i måden, som lydværket arter sig på. Datamaterialet er så stort, at man på to besøg i parken næppe vil høre det samme.

Mere intens oplevelse

- Vi glæder os virkelig til samarbejdet med Amalie, som er en utrolig talentfuld kunstner og forfatter. Og så er det jo spændende, at man som parkgæst selv kan vælge værket til eller fra, i modsætning til hvis vi havde stillet en stor statue op midt i parken. Til gengæld oplever man måske værket mere intenst, når man vælger det til og får kunsten, musikken og historierne ind i øregangen, siger Kanalbyens projektdirektør Tim E. Halvorsen.

Som et lydværk, der kan høres hvor som helst med en telefon indgår projektet også i Kanalbyens ambition om at gøre oplevelser tilgængelige for alle, også hvis man for eksempel har nedsat syn eller førlighed.

Der er allerede opført fire permanente kunstværker i Kanalbyen som følge af en aktiv strategi om at tænke kunst ind i byggerier og byrum. Endnu et værk følger til efteråret, og dermed bliver det nye lydværk i Søndervold det sjette kunstværk, som realiseres i den nye bydel, efter planen i januar 2022.

Fredericia som kunstby

- Kanalbyens aktive samarbejde med kunstnere, bygherrer og fonde om at skabe kunst af høj klasse er gradvist ved at gøre Fredericia mere og mere interessant som kunstby. Det nye værk bliver både stemningsfuldt og lærerigt og vil tilføre en spændende ny dimension til naturoplevelsen i byens nye park, siger borgmester i Fredericia Kommune, Steen Wrist.

For Amalie Smith er det en pointe, at lydværket udsendes som en livestreaming eller flowradio, hvor brugerne ikke selv kan vælge de enkelte klip fra hylderne.

- Hvis man ser andre med hovedtelefoner i parken, kan man måske se på deres ansigter, at de hører det samme. Det er en måde at være sammen på i parken uden nødvendigvis at tale sammen, siger hun.

Kronprinsparrets Stjernedryspris

35-årige Amalie Smith har stået bag en lang række kunstudstillinger og har udgivet flere bøger, som er oversat til en række sprog.

Hun har også flere priser, legater og nomineringer bag sig. Blandt andet modtog hun i 2015 Kronprinsparrets Stjernedryspris for sine litterære og billedkunstneriske værker.


FAKTA

Søndervold

Søndervold bliver udformet som et grønt bånd, der strækker sig fra Kongensgade til Sofie Amalies Kanal i Fredericia. Det var i samme område, at man frem til 1900-tallet kunne opleve det historiske fæstningsværk Søndervold - en vigtig del af Fredericias voldanlæg og bystruktur, som gik tabt i industriens tid.

Læs mere om parken og se en film om den her

Gå på opdagelse i det interaktive kort over Søndervold