MiniCO2 Etagehuse inviterer indenfor

  • L1009782 MiniCO2 Etagehusene DIGITAL og TRÆ i Kongensstræde i Fredericia. Foto: Helene Høyer Mikkelsen
Onsdag den 6. marts kan man komme helt tæt på to spritnye boligejendomme i Kongensstræde i Kanalbyen. Realdania By & Byg inviterer til åbent hus i de to bygninger, som repræsenterer hver sin tilgang til at begrænse byggeriets forbrug af CO2 og ressourcer.

To spritnye etagehuse står nu færdige i Kanalbyen i Fredericia og er de første af fem innovative byggeeksperimenter, som Realdania By & Byg gennemfører i disse år. Nu inviterer bygherren indenfor, så man på nærmeste hold kan høre om de foreløbige resultater og måske blive klogere på, hvordan man i fremtiden kan bygge og bo mere klimavenligt.

Det ene hus er bygget med mest muligt træ i husets bygningsdele og med så lavt CO2-forbrug som muligt. Det andet er opført med fuld fokus på at minimere ressourceforbrug og spild ved hjælp af samarbejdsprocesser og it-værktøjer.

- Nybyggeri står for en stor del af verdens CO2-udledning, og derfor kan byggebranchen gøre en forskel i bestræbelserne på at nå samfundets mål for nedbringelse af vores CO2-udledninger. Realdania By & Byg vil gerne både undersøge og inspirere til den udvikling, og alle, som enten af faglig eller almindelig interesse vil opleve MiniCO2 Etagehusene på nært hold, er mere end velkomne, når vi holder åbent hus. Det gælder også, hvis man bare er nysgerrig efter at se nogle moderne boliger, som snart skal lejes ud, siger adm. direktør i Realdania By & Byg Peter Cederfeld.

Plancheudstilling og film

Åbent hus-arrangementet foregår onsdag den 6. marts 2024 kl. 14-17 i Kongensstræde, umiddelbart nord for Oldenborggade. En lejlighed i hvert af etagehusene er åben for publikum, og i et stort telt udenfor kan man fordybe sig i en plancheudstilling og videofilm om projekterne. Arrangementet er gratis og kræver ikke tilmelding.

MiniCO2 Etagehus TRÆ og MiniCO2 Etagehus DIGITAL er navnene på de to nye byggerier, og selvom de er grebet an på hver sin helt specielle måde, er de også meget ens, fordi det gør det lettere at sammenligne resultater på tværs og dermed drage mest mulig nyttig viden ud af byggerierne. 

Hvert hus har således de samme proportioner, de skal leve op til de samme lovkrav og opfylde kravene til bæredygtighedscertificeringen DGNB Guld. Da boligerne skal lejes ud, skal de også indfri gængse forventninger til komfort og praktisk indretning af moderne boliger, som skal lejes ud på markedsvilkår.

Tiltrækker opmærksomhed fra hele landet

- De to nye etagehuse kommer til at supplere Kanalbyens boligudbud med ti boliger, som udmærker sig med en meget central beliggenhed i overgangen til den historiske bymidte, og som kombinerer høj kvalitet med en helt særlig profil i forhold til den grønne omstilling i byggeriet. Det er byggerier, som tiltrækker opmærksomhed omkring Fredericia fra fagkredse over hele landet, siger projektdirektør Peter Kirketofte fra Kanalbyen i Fredericia.

Tre af de i alt fem byggerier i Kongensstræde handler om at afprøve gængse byggematerialer og sammenligne deres klimabelastning. Det gælder det nu færdigbyggede etagehus i træ og to kommende huse, som bliver opført mest muligt i henholdsvis tegl og beton. 

De to andre huse har fokus på at optimere byggeprocessen for på den måde at spare CO2 og ressourcer – som det nyopførte MiniCO2 Etagehus DIGITAL og et kommende byggeri MiniCO2 PRÆFAB, der sigter mod at minimere klimabelastningen ved at bygge huset af store fabriksfremstillede moduler, som efterfølgende transporteres til byggepladsen og sættes sammen som legoklodser.

Man kan læse mere om de fem byggerier på Realdania.dk/minico2-etagehusene og om åbent hus-arrangementet på Realdaniabyogbygklubben.dk.