Naturparken Søndervold åbner

  • Legeskoven Bredformat Legeskoven - parkens største legeområde Foto: Anita Ardal Thomsen
Alle byens borgere er inviteret, når den nye naturpark Søndervold i Kanalbyen bliver indviet med musik, hygge og underholdning for både store og små.

Tirsdag den 31. maj bliver Fredericia et grønt byrum rigere. Ikke en velfriseret plæne men et meget mere naturpræget område, der strækker sig fra fæstningsvolden til kanalerne gennem den spirende bydel ved Lillebælt.

- Søndervold i Kanalbyen bliver et fantastisk sted at tage ned for gå en tur, spise en madpakke eller lade børnene lege, og det bliver et kæmpe aktiv for hele Fredericia. Jeg håber, at så mange borgere som muligt vil kigge forbi og være med til at indvie parken, siger borgmester Steen Wrist fra Fredericia Kommune.

Rigt åbningsprogram

Den officielle indvielse af parken foregår fra kl. 15.00 til 17.30, hvor Fredericia Kommune og Kanalbyen i Fredericia har lagt op til et rigt program med musik, taler, underholdning og rundvisninger i parken.

- Søndervold bliver et grønt åndehul med forskellige naturtyper og planter, der er udvalgt for at tiltrække fugle og dyr. Og så er her både fælleshaver, legeplads, bålplads, borde og bænke og andre aktiviteter. Parken er endnu en milepæl i realiseringen af visionerne om Kanalbyen som en attraktiv bydel i Fredericia, siger konstitueret projektdirektør Anne Mette Rahbæk fra Kanalbyen i Fredericia.

Den nye park består af fire navngivne områder, og spadserer man fra vest mod øst, starter man i Kysten og fortsætter gennem Sansehaven og Legeskoven til Volden, som netop støder op til den historiske fæstningsvold.

Lydkunst og grønlandsk skulptur

Samtidig med indvielsen af Søndervold kl. 15.00 på åbningsdagen indvies også Kanalbyens seneste kunstværk, nemlig et lydværk af den prisbelønnede forfatter og billedkunstner Amalie Smith. ”Radio Sfæren” hedder værket, som er skabt til parken, og som skal opleves med høretelefoner.

Værket tager form som en radiostation, der spiller live døgnet rundt med en blanding af tale, musik og naturlyde, der kombineres på stadigt nye måder afhængig af vejret og døgnets rytme. Man kan aktivere Radio Sfæren ved hjælp af QR-koder i parken.

Kl. 16.00 indvies også skulpturen ”Venskab” af billedhugger Jens Erik Kjeldsen, der er født og opvokset på Grønland. Skulpturen symboliserer båndet mellem venskabsbyerne Ilulissat og Fredericia og skal stå i Søndervold, indtil den efter planen skal have sin endelige placering på en kommende ”Ilulissat Plads” i Kanalbyen.

Kan man ikke komme til indvielsen, bliver der rig mulighed for at opleve den nyanlagte park, som er åben døgnet rundt, og som kun vil blive grønnere og grønnere frem mod sommer.

Se hele programmet for indvielsen tirsdag den 31. maj 2022

 

Fakta om Søndervold

Søndervold er udformet som et grønt bånd, der strækker sig fra Kongensgade til Sofie Amalies Kanal i Fredericia. Det var i samme område, at man frem til 1900-tallet kunne opleve det historiske fæstningsværk Søndervold - en vigtig del af Fredericias voldanlæg og bystruktur, som gik tabt i industriens tid.

Det er landskabsarkitektvirksomheden SLA, som har designet Søndervold og sammensat naturparkens træer og planter. HedeDanmark er udførende som entreprenør.

De samlede omkostninger ved anlæggelsen af parken er 17,2 mio. kr. kr, fordelt med bidrag fra Fredericia Kommune på 9,7 mio. kr, og fra Kanalbyen i Fredericia på 7,5 mio. kr.

Fremtidigt ejerskab og drift: Fredericia Kommune.

Den nye naturpark Søndervold åbner den 31. maj 2022, men man kan få en forsmag på den nye park via et interaktivt kort over parken på Kanalbyen.dk/soendervold.

  • Orangeri 1395Web2 Orangeri og byhaver i Søndervold Foto: Joan Barløse
  • Baalplads 1379Web Bålpladsen bliver indviet med manér den 31. maj, hvor der vil være gratis bålmad og lejrbålsguitar og sang. Foto: Joan Barløse
  • Stengaerdet Web Parken er skabt med inpiration fra egnen omkring Fredericia. Mange vil nok kunne genkende Stengærdet. Foto: Klavs Lind