Ny forening for Søndervolds byhavefolk

  • Maria Levesen i byhaverne Maria Levesen i Byhaverne Søndervold. Foto: Kanalbyen i Fredericia
Efter ti år med det midlertidige byhaveprojekt Grow Your City er tiden kommet til at skabe et nyt og blivende fællesskab for fredericianere med grønne fingre. Naturparken Søndervold er rammen om de nye haver, og alle kan være med, når en ny forening stiftes den 16. november.

Synet og duften af blomster, urter og bær lever videre i Kanalbyen i Fredericia. Midt i den nye naturpark Søndervold er 80 nye plantekasser allerede nu ramme om et spirende fællesskab, og en af dem, der jævnligt bruger haverne, er 36-årige Maria Levesen.

- Jeg har været med i Grow Your City, siden jeg flyttede til Fredericia i 2017. Det har været rigtig hyggeligt at gå og passe haven, plukke blomster og snakke med folk – og lidt terapeutisk, det med at få hænderne i jorden og se noget vokse. Nu hvor det stopper, vil jeg rigtig gerne være med til at starte noget nyt op, og jeg kan lide tanken om, at det skal være et fællesskab, fortæller hun.

Mens nogle af byhaverne er mere velfriserede, er Maria Levesens eget lille frimærke med hendes egne ord ”vild med vilje”. Men netop mangfoldigheden er noget af det, hun glæder sig til at se udvikle sig, og som hun allerede nu formidler på byhavefællesskabets Instagram-profil med farverige billeder af blomster, planter, sommerfugle og fællesskab omkring haverne.

Tak til Grow Your City

Allerede i slutningen af maj var Maria Levesen med i en gruppe af haveentusiaster, der plantede blomster og planter i de nye byhaver, så de kunne blive klar til åbningen af den nye bypark. De var bragt sammen til lejligheden af Kanalbyens koordinator for byhaverne, chefkonsulent Tina Hou Christensen.

- Det er et utrolig hyggeligt fællesskab, der allerede nu spirer i Søndervold, og som i høj grad udspringer af Grow Your City. Vi kan kun sige en stor tak for den entusiasme, der har dannet grobund for, at vi nu kan have permanente byhaver i Kanalbyen, siger Tina Hou Christensen og fortsætter:

- Næste skridt er at gøre fællesskabet om de nye byhaver formelt ved, at vi stifter en ny forening som ramme om bæredygtig dyrkning. Interessen er heldigvis stor, men der er mulighed for, at endnu flere kan være med. Vi opfordrer derfor alle med interesse for byhaverne til at kommende til stiftende generalforsamling den 16. november, siger Tina Hou Christensen.

Af de 80 byhaver lejes de 60 ud til private, og de er for tiden alle sammen lejet ud for blot 50 kr. pr. år. Det er dog forventningen, at prisen stiger, når lejen i den nye sæson skal fastsættes på den kommende generalforsamling, og her kan der komme et frafald, der åbner for, at nye kan komme til.

Flere måder at være med på

- Også selvom man ikke har sin egen private byhave, kan man sagtens være med i fællesskabet. Der er ti byhaver, som er fælleshaver, og dem kan man være med til at dyrke. Man kan også bruge vores orangeri og deltage i foreningens arrangementer, som for eksempel kan handle om at blive klogere på biodiversitet, fortæller Tina Hou Christensen.

Det er nemlig et af den nye forenings formål sammen med Bydelsforeningen i Kanalbyen og Fredericia Kommune at sikre, at haverne bidrager til biodiversitet og insektliv i parken Søndervold.
Det er planen at indføre to typer medlemskab af den nye forening, så medlemmer, der ikke har egen byhave, betaler mindre.

Stiftende generalforsamling

Alle med interesse for at være med i fællesskabet omkring byhaverne er velkomne til den stiftende generalforsamling i ”Foreningen Byhaverne Søndervold, Fredericia”. Det foregår onsdag den 16. november kl. 17.00 i kantinen i Port House, Vendersgade 74, og der serveres en let forplejning til deltagerne.

Det kræver ikke tilmelding at møde op til generalforsamlingen, men interesserede kan på forhånd rekvirere et udkast til vedtægter ved at skrive til Tina Hou Christensen på thc@kanalbyen.dk.

Det er også muligt at lade sig skrive op på venteliste til en byhave ved at kontakte Kanalbyen i Fredericia.


FAKTA

Byhaverne i Søndervold består af:

• 60 private haver
• 10 haver til fælles dyrkning
• 10 haver til byens institutioner
• 1 orangeri til fælles dyrkning og ophold

En byhave måler 120 x 120 cm.

Fredericia Kommune, som ejer og driver naturparken Søndervold, stiller arealet med byhaverne til rådighed for Foreningen Byhaverne Søndervold.

  • Maria Levesen og Tina i byhaverne Maria Levesen og Tina Hou Christensen i Byhaverne Søndervold. Foto: Kanalbyen i Fredericia
  • Familiehygge i byhaverne Foto Maria Levesen Familiehygge i Byhaverne Søndervold. Foto: Maria Levesen
  • Sommerfugl i byhaverne Maria Levesen Byhaverne skal blandt andet bidrage til biodiversiteten i Søndervold. Foto: Maria Levesen