Ny vandrerute og guide til Kanalbyens kunst

  • 18213 04 På den nye kunstrute kommer man blandt andet forbi "Kajens Grammatik" af Anna Borgman og Candy Lenk. Foto: Lasse Hyldager
Flere og flere kunstværker er kommet til i Kanalbyen i Fredericia, og nu har byudviklingsselskabet lavet en guide til oplevelserne, der måske kan være en idé til efterårsferien.

Hvis man stadig har til gode at fordybe sig i rækken af kunstværker i Fredericias nye bydel, kan man nu blive taget i hånden og alligevel opleve kunsten i sit eget tempo. En helt ny guide kan nemlig printes fra Kanalbyens hjemmeside, men den bedste oplevelse får man med en smartphone i hånden og et sæt hovedtelefoner til den sidste del.

- Det er efterhånden en bred pallette af meget forskellige værker, der udgør kunsten i Kanalbyen, men det kan umiddelbart være svært at orientere sig i det hele. Derfor har vi lavet en lille guide, hvor man følger en vandrerute og bevæger sig fra værk til værk. Man får information om dem hver især, samtidig med at guiden med nogle små spørgsmål kan sætte tanker i gang hos den besøgende. Måske kan efterårsferien være en god anledning til at prøve ruten og måske samtidig besøge den nye naturpark Søndervold, hvor børnene kan gå ombord i det store legeområde, siger projektdirektør i Kanalbyen i Fredericia, Peter Kirketofte.

Fra p-hus til radiostation

Første stop på den knap to kilometer lange rute er Kirstine Roepstorffs HYDRA, som udover at være parkeringshus også er Kanalbyens absolut største kunstværk, ikke mindst kendetegnet ved et gigantisk mosaikøje i forskelligfarvet glas.

Herfra går turen videre til Gunhild Aabergs bådlignende bænke ”På bedding” over Anna Borgman og Candy Lenks farverige maritime master ”Kajens Grammatik” til Signe Guttormsens store cirkulære værk ”DET VI IKKE VED DET VED VI IKKE”, som refererer til stedets fortid med en knap så påpasselig omgang med industriens farlige kemikalier.

Ruten ender i den nye naturpark Søndervold, og det er her man ikke kan nøjes med telefonen men også bør finde et sæt hovedtelefoner frem, for det sidste værk i rækken består alene af lyd.

Amalie Smiths ”Radio Sfæren” er Kanalbyens seneste værk - en ”radiostation”, der spiller live på nettet døgnet rundt og kombinerer tale, musik og naturlyde på stadigt nye måder afhængig af vejrforholdene og døgnets rytme.

Strategi bag kunst i Kanalbyen

Alle de præsenterede værker udspringer af byudviklingsprojektets strategi om at indarbejde stedsspecifik kunst i bygninger og byrum. Det sker i et tæt samarbejde med de enkelte bygherrer i bydelen og andre bidragydere, herunder hovedsponsoren Arbejdernes Landsbank. Statens Kunstfond har anbefalet de enkelte kunstnere bag værkerne.

Det eneste værk i rækken, som ikke er med på den nye vandrerute, er Peter Holst Henckels Flora Danica Aquatica. Det befinder sig nemlig inden døre, i boligbyggeriet Langebro.

Man finder den nye vandrerute og guide på www.kanalbyen.dk/kunstguide.

  • På Bedding Foto Rikke Hansen Kanalbyens første kunstværk "På bedding" af Gunhild Aaberg. Foto: Rikke Hansen.
  • Signe Guttormsen DET VI IKKE VED DET VED VI IKKE Foto Jan Soendergaard ”DET VI IKKE VED DET VED VI IKKE” af Signe Guttormsen. Foto: Jan Søndergaard
  • Hydra Udefra Web Værket ”HYDRA”, der samtidig er et p-hus - af Kirstine Roepstorff. Foto: Aulbjerg Foto
  • Amalie Smith Radiosfæren ”Radio Sfæren” - lydværk af Amalie Smith. Foto: David Stjernholm
  • Kajens Grammatik Lasse Hyldager ”Kajens Grammatik” af Anna Borgman og Candy Lenk. Foto: Lasse Hyldager