Offentligt første spadestik på udviklingsbyggerier i Kongensstræde

  • Kongensstræde Her i Kongensstræde går Realdania By & Byg i gang med at opføre de nye udviklingsbyggerier.
Alle i Fredericia er velkomne, når Realdania By & Byg sammen med borgmester Steen Wrist og Kanalbyen i Fredericia officielt tager hul på opførelsen af nye boligejendomme med fokus på CO2-reduktion og effektivitet i byggeriet.

En ny etageejendom, som skal opføres mest muligt CO2-venligt i træ. Det er det første i en række af nye udviklingsbyggerier, som Realdania By & Byg nu går i gang med at opføre i Kongensstræde i Fredericia for over de kommende år at skaffe ny viden fra praksis til byggebranchen.

I starten af det nye år følger huset ”det effektive byggeri”, som skal undersøge, hvordan byggeprocessen kan gøres effektiv og ressourcebesparende ved hjælp af digitale værktøjer, og i løbet af 2023 følger et tredje byggeri, der skal opføres mest muligt CO2-venligt i tegl.

Alle er velkomne

Starten på det hele markeres mandag den 14. november, hvor alle interesserede er velkomne.

- Byggeriet er en af de største CO2-udledere, og vi er i Kanalbyen meget optaget af at bidrage til den grønne omstilling. Derfor er vi også utrolig glade for at danne rammen om en række byggeprojekter, der så målrettet vil gøre en forskel ved at inspirere andre bygherrer i Danmark. Jeg håber derfor også, at mange fredericianere med interesse for den grønne omstilling vil komme og være med til at markere starten på denne spændende række af projekter, siger projektdirektør Peter Kirketofte fra Kanalbyen i Fredericia.

Det bliver således i Kongensstræde, lige nord for Oldenborggade, at det første spadestik tages til rækken af udviklingsbyggerier og altså i første omgang byggeriet med navnet ”MiniCO Etagehus TRÆ”.

Over de kommende år er det planen, at der skal komme endnu flere boligbyggerier til med hver sit fokus på, hvordan man enten kan bygge mest muligt CO2-besparende eller med størst mulig effektivitet i selve byggeprocessen. Fejl, mangler og dårlige processer er nemlig også anledning til megen spild af ressourcer, som både belaster økonomi, klima og miljø.

Taler, kaffe og kage

Markeringen af det første spadestik finder sted mandag den 14. november kl. 15.00-16.00 med taler af Realdania By & Bygs adm. direktør Peter Cederfeld og Fredericias borgmester Steen Wrist, mens Realdania By & Bygs projektledere Jørgen Søndermark og Peter Fangel Poulsen går i dybden med tankerne i de eksperimenterende byggeprojekter. Efter talerne bliver de fremmødte budt på kaffe og kage.

De nye boligejendomme skal ligge på rad og række i Kongensstræde. De bliver i 5 etager og kommer hver til at indeholde 4 boliger til udlejning og mulighed for en mindre studiebolig i stueetagen.

Bæredygtighed og komfort skal forenes

Selvom husene er eksperimenterende og ambitiøse, er der ikke tale om boligbyggerier, som arkitektonisk eller indretningsmæssigt skiller sig ud. Det skyldes, at husene netop skal kunne tjene som sammenligningsgrundlag for byggeprojekter bredt set.

De nye huse skal opføres til bæredygtighedscertificeringen DGNB Guld og samtidig leve op til gængse forventninger til komfort og praktisk indretning af moderne boliger.


FAKTA:

Realdania By & Bygs udviklingsbyggerier i Fredericia

Realdania By & Byg opfører som bygherre en række etageejendomme til udlejningsboliger i Kongensstræde i Kanalbyen i Fredericia. Byggerierne bruges til at undersøge, hvor meget CO2-udledningen kan reduceres ved brug af forskellige materialer, og hvordan byggeprocessen kan gøres mere effektiv og ressourcebesparende. Den viden, som Realdania By & Byg samler op, vil blive formidlet til byggebranchen og andre interesserede.

Indtil videre er det besluttet at opføre to såkaldte MiniCO2-huse, i hhv. træ og tegl, samt et hus, som under overskriften ”Det effektive byggeri” skal undersøge, hvordan digitale værktøjer kan bidrage til at effektivisere byggeprocessen og undgå spild, fejl og mangler.

Realdania By & Byg er samtidig ejer af Kanalbyen i Fredericia sammen med Fredericia Kommune.

Læs mere på Realdania.dk:

MiniCO2 Etagehus TRÆ

MiniCO2 Etagehus TEGL

Det effektive byggeri