Et gigantisk glasøje af farvet mosaik overvåger nu den nye bydel Kanalbyen i Fredericia. Øjet udgør sammen med planter og rislende vand Kirstine Roepstorffs kunstværk HYDRA, som går helt i ét med et p-hus af samme navn.
I Kanalbyen i Fredericia får kunsten lov til at komme helt ind i borgernes liv. Det kommer nu tydeligt til udtryk på et nyt parkeringshus, som både udvendigt og indvendigt er ét stort kunstværk, skabt af den internationalt anerkendte kunstner Kirstine Roepstorff.
- Værket HYDRA er et overbevisende eksempel på, at kunsten ikke bare er en tilføjelse til byen – nej, den er blevet ét med byen. Når det lykkes som her, er det dels fordi vi har en kunstner i topklasse – men også fordi man i Fredericia har valgt at invitere kunstnerne ind i de tidligste faser af byggeri og byudvikling og give dem plads til store armbevægelser, siger udvalgsleder Jeannette Ehlers fra Statens Kunstfond.
HYDRA indhyller p-huset i beplantning og stemning, og via store grønne kobberkar på husets tag skabes en bevægelse af vand ned over huset og giver liv og blødhed til den hårde beton. På facaden giver et kæmpemæssigt mosaikøje i mangefarvet glas vidt forskellige sanselige effekter, når solens stråler slipper ind om dagen, og når bilerne i p-huset slipper deres lyskegler ud i byen gennem øjet.
På kunstens landkort
Bygherren A. Enggaard A/S lægger i disse uger sidste hånd på det kunstneriske p-hus, og Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard glæder sig over byens nyeste skud på kunststammen.
- Det er fantastisk, at Fredericia i den grad er kommet på kunstens landkort. Hvorfor skal et p-hus være gråt og kedeligt, når det kan sprede lys og farver og vække til eftertanke. Det er den slags kreativ byudvikling, der løfter byen og hverdagslivet, når selv det at stille bilen bliver en oplevelse udover det sædvanlige, siger Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard.
Samarbejde med bygherrer om kunst
For Kanalbyen i Fredericia er kunsten blevet et kendemærke og en strategi, der involverer både kunstnere, private bygherrer, fonde og sponsorer – og som har en særlig opmærksomhed hos Realdania By & Byg, der gennem partnerskabet med Fredericia Kommune om Kanalbyen gerne vil skabe eksemplarisk byudvikling.
- Kunst kan være med til gøre en by attraktiv og til at udvikle byens liv. Kanalbyen i Fredericia er gået all-in på kunsten, og det er rigtig dejligt, at bygherrer som A. Enggaard kan se idéen i at tænke byudvikling og byggeri tæt sammen med kunst. HYDRA er et fantastisk værk, et markant eksempel på ægte bygningsintegreret kunst og et tydeligt tegn på, at Kanalbyen ikke er en hvilken som helst bydel, siger Peter Cederfeld, adm. direktør for Realdania By & Byg.
Digital indvielse og drive in-bio
Mandag den 14. december bliver p-huset med Kirstine Roepstorffs værk behørigt indviet kl. 14.00 af kulturminister Joy Mogensen via en digital forbindelse, mens Kirstine Roepstorff, borgmester Jacob Bjerregaard, afdelingschef Palle Priska fra A. Enggaard, kunstner Henrik Menné fra Statens Kunstfond alle holder taler på p-husets tag. Projektdirektør Tim E. Halvorsen fra Kanalbyen i Fredericia vil være vært for arrangementet.
Byens borgere, kunstinteresserede og alle andre kan følge indvielsen live via Kanalbyen i Fredericias Facebook-side.
Kl. 16.00 samme dag er der coronavenlig men festlig indvielse af HYDRA for borgerne i form af drive-in biograf på p-husets tag og med uddeling af goodiebags i bilerne. Der er et begrænset antal pladser, som tildeles efter først til mølle-princippet, ligeledes via Kanalbyens Facebook-side, hvor tilmeldingen åbner fredag den 4. december kl. 16.00.
Se også nyheden "HYDRA indviet med ministertale, regn og bilhorn" (16. december 2020)