Ny etageejendom i Kongensstræde skal tilbyde moderne lejeboliger og samtidig gøre byggebranchen klogere på, hvordan man kan reducere CO2-aftrykket fra nybyggeri.
Hvilke materialer skal man bygge med, hvis man skal reducere CO2-udledning og samtidig bygge attraktive og sunde boliger? Det undersøger Realdania By & Byg ved at opføre såkaldte MiniCO2 Etagehuse i Kongensstræde i Fredericia.
Det første af slagsen, der er bygget mest muligt i træ, står nu næsten færdigt. Byggeriet af det næste hus i tegl er ved at gå i gang, og det tredje – MiniCO2 Etagehus BETON - er netop besluttet.
- Beton er det mest anvendte byggemateriale i verden. Det er stærkt, billigt og effektivt at arbejde med. Men det er samtidig et voldsomt CO2-tungt materiale, som står for en stor del af den samlede udledning fra byggeriet. Vi har derfor en stor opgave foran os i forhold til at udforske veje til at reducere såvel CO2-aftrykket som trækket på sparsomme ressourcer som f.eks. sand. Kan vi minimere mængden? Kan vi anvende mindre klimabelastende typer af beton?” spørger adm. direktør i Realdania By & Byg Peter Cederfeld.
Sammenligning på tværs
MiniCO2-husene er alle i samme format, med samme grundplan og i fem etagers højde, for at gøre det muligt at sammenligne, hvordan de tre materialer opfører sig i forhold til hinanden. Foruden de tre såkaldt monomaterielle huse opfører Realdania By & Byg to yderligere udviklingsbyggerier under overskriften ”Det effektive byggeri”, hvoraf det første står næsten færdigt og yderligere ét er på tegnebrættet.
- Det er rigtig glædeligt, at der nu er fem spændende udviklingsbyggerier på vej, som tilbyder moderne og meget centralt beliggende boliger, samtidig med at de skaber positiv opmærksomhed omkring Fredericia i fagkredse over hele landet, siger projektdirektør i Kanalbyen i Fredericia, Peter Kirketofte.
Åbent hus til foråret
De to første udviklingsbyggerier, MiniCO2 Etagehus TRÆ og Det Effektive Byggeri / Digitalisering, er så langt fremskredne, at Realdania By & Byg inviterer til åbent hus til foråret.
På Realdania.dk kan man læse mere om de tre MiniCO2 Etagehuse og om de effektive byggerier.
Alle de nye udviklingsbyggerier skal rumme udlejningsboliger, og de bygges til at kunne opnå bæredygtighedscertificeringen DGNB Guld.
Realdania By & Byg har siden lanceringen af Kanalbyen i 2008 været tæt involveret som medejer af Kanalbyen i Fredericia sammen med Fredericia Kommune, og med de fem boligbyggerier er selskabet også bygherre i den nye bydel.
Der er forventet indflytning i de første af udviklingsbyggerierne i 2024. Man kan blive blandt de første, der får besked om, hvornår udlejningen går i gang, ved at melde sig ind i Realdania By & Byg Klubben.