Realdania By & Byg skal opføre MiniCO2-byggeri i tegl i Kanalbyen

  • Fredericia Forsøgsbyggerier Med Markering Af Teglbyggeri
Realdania By & Byg har indgået aftale med Kanalbyen i Fredericia om en boligejendom i fem etager, der skal bygges mest muligt CO2-venligt i tegl. Hermed har selskabet nu tre byggerier i støbeskeen med hver sin tilgang til at udvikle bæredygtigt byggeri.

Hvilke materialer skal anvendes i fremtidens CO2-venlige boligbyggerier? Det vil Realdania By & Byg undersøge ved at opføre såkaldte MiniCO2-etagehuse i Kanalbyen i Fredericia.

For godt et år siden blev det offentliggjort, at Realdania By & Byg skal opføre et etagebyggeri, der undersøger, hvordan man kan bygge mest muligt CO2-venligt i træ, og nu tilføjes endnu et boligbyggeri på nabogrunden – denne gang i tegl. Formålet er at opbygge viden og inspirere byggebranchen.

- Vi er glade for at kunne igangsætte endnu et udviklingsbyggeri, som skal hjælpe med at vise veje til at reducere byggeriets CO2-udledning. Med det nye byggeri i tegl kan vi nu sammenligne de to materialers CO2-aftryk, når de anvendes i et etageboligbyggeri med alle de funktions- og kvalitetskrav, der stilles hertil. Målet er ikke at finde en ”vinder”, men at udfolde de styrker og svagheder, hvert materiale fremviser, så vi på sigt kan anvende hvert materiale optimalt – også set i en klimakontekst, fortæller Peter Cederfeld, adm. direktør i Realdania By & Byg.

Tre byggerier – tre forsøg

Selskabet har netop indgået aftale med Kanalbyen i Fredericia om at opføre det nye byggeri, som bliver en mindre boligejendom i fem etager med fire boliger på i alt ca. 600 kvadratmeter. Formatet er for sammenligningens skyld præcis det samme som træbyggeriet og et tredje planlagt udviklingsbyggeri, der skal undersøge, hvordan man kan skabe mere effektive byggeprocesser og mere bæredygtighed i byggeriet gennem digitale værktøjer.

Med de tre byggerier ønsker Realdania By & Byg at samle den eksisterende viden i byggebranchen, afprøve den i praksis og omsætte den til nye konkrete løsninger, der kan bidrage til, at den grønne omstilling i byggeriet kan komme godt i gang, Alle de nye udviklingsbyggerier skal bygges til at kunne opnå bæredygtighedscertificeringen DGNB Guld.

- Realdania By & Bygs udviklingsbyggerier er med til at sætte fokus på nedbringelse af CO2 – og den store omstilling, som vi alle er en del af. Det står højt på vores agenda – og derfor er vi meget glade for, at Fredericia og Kanalbyen bliver centrum for denne serie af byggerier, som vil tiltrække interesse fra mange sider, siger kst. projektdirektør for Kanalbyen i Fredericia, Anne Mette Rahbæk.

Som byggemodning forud for Realdania By & Bygs byggerier er Kanalbyen i Fredericia i gang med at forbinde den nye og den gamle del af Kongensstræde, som dermed kommer til at gå i én lang lige linje fra fæstningsvolden i nord til pladsen for enden af Frederiks Kanal i syd.

Arkitektkonkurrence

Samtidig har Realdania By & Byg taget det første skridt i realiseringen af det nye udviklingsbyggeri i tegl ved at sætte en konkurrence i gang for at finde et rådgiverteam til det nye byggeri. Tre arkitektfirmaer er netop blevet prækvalificeret og konkurrerer i den kommende tid om opgaven.

Realdania By & Byg har siden lanceringen af Kanalbyen i 2008 været tæt involveret som medejer af byudviklingsprojektet sammen med Fredericia Kommune – og med de tre kommende boligbyggerier er selskabet også bygherre i den nye bydel.


Se pressemeddelelse fra Realdania By & Byg og en video med arkitekt og projektleder Jørgen Søndermark her.

Se også nyheden "Realdania By & Byg skal opføre to bæredygtige forsøgsbyggerier i Kanalbyen" (28. januar 2021).