Skolebørn gav livet under vandet en hjælpende hånd

  • Muslinger og børn Travlhed med muslinger ved Frederiks Kanal. Foto: Kanalbyen i Fredericia
Havets trængte dyre- og planteliv skal have et løft, og det skal børn og unge hjælpe med. Den 23. og 24. september var elever fra Erritsø og Bøgeskov fuldt optaget af at skabe bedre betingelser for fisk og andet liv i Frederiks Kanal som led i Fredericia Kommunes Projekt Blå Bånd.

Der var høj snak og livlig aktivitet ved Frederiks Kanal i Kanalbyen i Fredericia mandag den 23. september. Mens tågen langsomt blev fortrængt af årets måske sidste sensommersol, havde elever fra 5. og 6. klasse på Kirstinebjergskolens afdeling Bøgeskov og Erritsø Fællesskoles afdeling Højmosen travlt med at give livet i vandet en hjælpende hånd under kyndig vejledning fra deres lærere.

- Det er marin naturgenopretning. Vi skaber grobund for, at livet under vandet kan udvikle sig, samtidig med at projektet bidrager til læring og fællesskab for eleverne, fortæller Tobias Berthel Bendixen, der er miljømedarbejder, cand.scient. i Fredericia Kommune og tovholder på Projekt Blå Bånd.

Projektet skal med konkrete aktiviteter i Kanalbyen hjælpe den marine biodiversitet på vej og samtidig styrke borgernes tilknytning til havnen og havet. Det sidste skal ske ved at skabe fællesskab, samarbejde og formidling – som ved skoleelevernes besøg den 23. og 24. september.

Fiskebørnehaver og muslingestrømper

Her var et hold elever fuldt beskæftiget med at bygge såkaldte fiskebørnehaver i form af firkantede bure af ståltrådsnet med klynger af muslinger anbragt i nogle af hjørnerne. Fiskeyngel søger nemlig naturligt ly i en sådan struktur, og muslingerne er med til at tiltrække fisk, som søger føde.

Imens, et stykke derfra, var en folk klassekammerater omgivet af hundredvis af blåmuslinger. Her handlede det om at samle muslingerne i lange rørformede net kaldet muslingestrømper, som blev fastgjort til kanalkanten, hvor de nu hænger i lange klynger ned i vandet.

Muslingerne er tidligere samlet op som yngel på særlige reb, hvor de er vokset og har udviklet skal, og nu skal de så vokse yderligere i strømperne, inden de skal lægges ud på kanalbunden som muslingebanker. Her kan de nemlig både tiltrække yderligere liv og være med til at rense vandet for alger.

Fiskebørnehaver og muslingestrømper er blot to af en række indsatser i Projekt Blå Bånd. Længere nede ad kanalen er der for nylig nedsænket to termitbolignende kalkrev, som er skabt af kalk fra drikkevandsforsyningen. Revene skal give grobund for mere liv i kanalen ved at tilbyde skjulesteder og også gydeplads for nogle fiskearter. At tiltaget har en effekt, kan Tobias bevidne.

Tiltrak fisk øjeblikkeligt

- Kalkrevene kan både tiltrække tang, muslinger og fisk – og vi kunne se fiskene samle sig i samme øjeblik, vi satte revene ned. Vi vil nu følge udviklingen med undervandskameraer, som livestreamer, og snart sætter vi også 3D-printede rev ned i selve kanalkanten, fortæller han.

Også de kommende 3D-printede rev er skabt med hjælp fra fredericianske skoleelever, og de er designet til at passe ind i bølgestrukturen i den store jernspuns, som udgør kanterne af Frederiks Kanal.

Et særligt fokusområde for Projekt Blå Bånd er den truede europæiske ål. Fredericia Kommune vil nemlig forsøge at skabe levesteder for ålen ved at udnytte et ca. 30 cm tykt lag grus, som blev lagt i bunden af kanalen ved dens anlæggelse for ca. ti år siden. Formålet var netop at skabe en mere naturlig bund, der kunne udvikle sig med liv, og det skal udnyttes ved blandt andet at plante ålegræs og udlægge mini-stenrev i kanalen. Kombinationen af grus, sten, ålegræs og de muslingebanker, som skal lægges ud, kan nemlig blive et habitat for ålen.

Netop forholdene på havbunden er noget, som vi skal være meget opmærksomme på ifølge Tobias Berthel Bendixen:

Alle kan donere sten

- Vi mennesker har ikke kun fisket for meget, vi har også ødelagt levesteder, fordi vi har fjernet store sten fra havbunden til forskellige formål. I dag er der mange steder fokus på igen at lægge sten på havbunden for at skabe rev, der kan blive levesteder for havets dyr. Det kan man jo kalde et sisyfosarbejde, men det er nødvendigt at få sten i havet igen, siger Tobias Berthel Bendixen som afsæt for at fortælle om endnu et initiativ for den marine biodiversitet:

- Derfor har vi også lånt et område nede på kajen, hvor folk og virksomheder kan donere sten via kommunens stenbanker på genbrugspladserne. Blandt andet vil vi bruge nogle af dem til at lave mini-stenrev i kanalerne, fortæller Tobias.

Projekt Blå Bånd er forankret i Fredericia Kommune og sker i samarbejde med frivillige, foreninger, studerende, skoler og gymnasier – og også i regi af det tværkommunale samarbejde i Naturpark Lillebælt. Projekt Blå Bånd blev for alvor klar til start, da det i maj fik en kærkommen økonomisk saltvandsindsprøjtning fra Nordea-fonden.

 

Projekt Blå Bånd

Projektet skaber blå fællesskaber gennem aktiviteter og forbedrende tiltag for den marine biodiversitet i Kanalbyen. Gennem aktiv deltagelse i læringen om udfordringer og løsninger for havmiljøet dannes blå bånd til Lillebælt og mellem frivillige, foreninger og studerende.


Vandmiljøet i kanalerne

Kanalbyen i Fredericia har anlagt kanalerne med tanke for vandmiljøet:

•    Der er fra starten nedlagt 30 cm grus for, at et naturligt miljø kan udvikle sig på bunden.
•    Vanddybden er 2,50 meter ved normal vandstand.
•    Udledning af overfladevand til kanalen er begrænset. I kombination med en vis vanddybde mindsker det risikoen for algevækst.

  • Rev under vandet Kalkrevene i Frederiks Kanal. Foto: Fredericia Kommune
  • Børn laver fiskebørnehaver Skolebørn laver fiskebørnehaver ved kanalen. Foto: Fredericia Kommune
  • Tangspræl Beskaaret Her har en af skoleeleverne fundet en såkaldt tangspræl. Foto: Fredericia Kommune.
  • Tobias med muslingestrømper Tobias Berthel Bendixen med en godt fyldt muslingestrømpe. Foto: Kanalbyen i Fredericia