Den 15. maj bliver der en unik mulighed for at møde den prisbelønnede kunstner og forfatter Amalie Smith, som har skabt lydkunstværket Radio Sfæren til Søndervold. Fredericia Bibliotek og Kanalbyen inviterer til artist talk.
Musik, der glider over i interviews med fredericianske fiskere og tidligere fabriksarbejdere, naturlyde fra parken selv og oplæste tekster af kunstner og forfatter Amalie Smith. Det kan man høre hver dag, hvis man ifører sig headset og tuner ind på Radio Sfæren via en QR-kode i Fredericias nyeste park Søndervold. Men snart kan man også møde kunstneren i egen person i de grønne omgivelser midt i Kanalbyen.
- Vi er meget glade for, at vi sammen med Fredericia Bibliotek kan byde Amalie Smith velkommen til Fredericia og til parken Søndervold, som hun har fået et helt særligt forhold til. Og vi håber, at mange vil benytte sig af muligheden for at møde den blændende kunstner og høre om hendes tanker bag det stedsspecifikke værk, siger projektdirektør Peter Kirketofte fra Kanalbyen i Fredericia.
Skabt til Fredericias nye park
Arrangementet finder sted onsdag den 15. maj kl. 17.00 og indledes med ca. 15 minutters lytning til lydværket Radio Sfæren. Herefter fortæller kunstneren om værket, som hun har skabt helt specielt til parken, allerede inden den åbnede for to år siden.
- Lydværket vil tage udgangspunkt i Fredericia og i Søndervolds fortid og nutid – altså både stedets særlige historie og det, at man bygger en hel lille biosfære op fra grunden, som jeg synes er en meget spændende tanke, sagde Amalie Smith tilbage i 2021, da hun var blevet enig med Fredericia Kommune og Kanalbyen i Fredericia om at realisere Radio Sfæren.
Det komplicerede lydværk tager form af en radiostation, der spiller live på internettet døgnet rundt. Lydfladen består af fire lag med mange timers tale, musik og naturlyde, som i kraft af en særlig algoritme kombineres på stadigt nye måder afhængig af vejrforholdene og døgnets rytme.
Radio Sfæren er det seneste i rækken af kunstværker, som i kraft af Kanalbyens kunststrategi integreres i bygninger og byrum, og det eneste, som ikke har noget fysisk udtryk.
Kongeligt stjernedrys
Til den halvanden time lange ”artist talk” kan man også høre den 38-årige københavnske kunstner fortælle om sit forfatterskab, der blandt andet omfatter bøgerne Marble, Thread Ripper og De næste 5000 dage.
Hendes kunstneriske virker spænder meget vidt og har indbragt hende flere priser, legater og nomineringer. Blandt andet modtog hun i 2015 Kronprinsparrets Stjernedryspris.
Det er gratis at deltage i artist talk’en med Amalie Smith, men man skal bestille billet på bibliotekets hjemmeside på forhånd. Mødestedet er Orangeriet i Byhaverne Søndervold, og der serveres forfriskninger til arrangementet.